”Havspaddling för nybörjare: Kom igång och utforska havet

Vad är havspaddling? Havspaddling, tidigare främst känt som en aktivitet på öppet hav, har utvecklats till att omfatta både hav och sjöar. En havskajak, som skiljer sig från en fors- eller flodkajak, är längre, smalare och snabbare för att möjliggöra längre distanspaddling.

Inspirerad av de ursprungliga inuitkajakerna började man utrusta havskajaker med vattentäta skott och luckor, men det är fortfarande omdiskuterat vem som var först. Med tiden har tillägg som gummicord och däckslinor blivit vanliga och har gett kajakerna sitt nuvarande utseende.

Hur kommer jag igång? En bra början är att hyra en kajak och paddla i närheten av stranden på skyddat vatten. När du har fått lite erfarenhet, överväg att delta i en nybörjarkurs (steg 1). Trots att det finns många instruktionsvideor på Youtube är det ovärderligt att få individuell feedback och träning med en instruktör. Hyr en kajak och öva på de tekniker och moment du lärt dig under kursen så snart som möjligt.

  • Säkerhetstips Använd alltid flytväst.
  • Håll dig inom simavstånd innan du behärskar räddningstekniker.
  • Om du välter, släpp inte kajaken, då den kan driva iväg snabbare än du kan simma.
  • Undvik paddling i kallt vatten om du inte är ordentligt utrustad och har erforderliga färdigheter.

Din första egna kajak För att välja rätt kajak, undersök olika modeller och delta i provtillfällen som arrangeras av butiker och paddlingsklubbar. Hyr olika kajaker för att testa och avgöra vilken typ som passar dig bäst. Var realistisk när det gäller vilken kajak du behöver och kom ihåg att kvaliteten oftast motsvarar priset. Se till att budgetera även för en paddel, flytväst, kapell och annan utrustning du kan behöva.”

Om connoskajak

Jag har altid paddlat och älskar paddling i alla dess former. Mest blir det havspaddling och långfärd när jag inte kör Ski. Jag driver Connos Kajak tillsamans.
Detta inlägg publicerades i frilufttsteknik, paddelteknik och märktes , , . Bokmärk permalänken.